Fødevarekontrol

Bier og natur

BIERNE ER SOCIALE SAMFUND

Biernes samfund er fantastisk. Et bisamfund består af op til 70.000 bier, der lever og bor sammen i en bistade og arbejder som én stor familie.Et bisamfund der består af en dronning, der er overhoved og tusindvis af arbejderbier (hunbier) og nogle hundrede droner (hanbier). Bierne har forskellige arbejdsopgaver i bistaden.

Det er et travlt arbejde at være bi. På en dag skal de besøge 7.000 blomster og de flyver så meget at deres vinger bliver slidt op i løbet af en sommer. En arbejderbi bliver omkring 40 dage. Det er kun de bier, der bliver født sidst på sæsonen, der er klar til at overvintre og gøre klar til næste sæson.

DRONNINGEN

Er familiens overhoved. Hun bliver udklækket af et ganske almindeligt æg, der har været lagt i en særlig udbygget dronningecelle.I højsæsonen lægger hun op til 1.500 æg i døgnet – et æg i hver celle.

DRONER

Dronerne er hanbier, der er udklækket af befrugtede æg. De lever kun én sommer. Og deres vigtigste opgave er at parre sig med dronningen. De er stadens sædbank, der sikrer at bislægten består. En drone er større end en arbejderbi og den har store øjne. Droner kan ikke stikke og er ikke i stand til at forsvare sig.

ARBEJDERBIER

Er hunbierne og har skriftende arbejdsopgaver gennem hele livet. Så snart den er født, så starter den som husbi med at rengøre boet. Efter en uge har den udviklet foderkirtler og bliver nu ophøjet til ammebi, som skal fodre laver og yngel. Efter endnu en uge har den udviklet voksceller og begynder at svede voks – så bliver den til byggebi og begynder at bygge celler til boet. Herefter får den lov at være vagtbi, der skal holde øje med at ingen fjender trænger sig på og efter 4 uger er den klar til at blive samlerbi, der få lov at flyve ud i den store verden og hente vand, pollen, nektar og propolis.

X

Skriv Dig op til
vores nyhedsbrev

X

Brug denne formular
til at kontakte os

captcha