Fødevarekontrol

Flydende eller smørbart

flydende eller smørbart honning

Honning har mange strukturer

Honning kan være flydende, blød smørbart eller helt hårdt og krystalliseret. I udlandet har man en tradition for flydende honning, mens vi i Danmark har tradition for at spise mere fast honning.

Honning er altid flydende fra begyndelsen, men den bliver fastere ved at stå. I Danmark omrører vi honningen i nogle dage for at opløse klumper, inden den hældes på glas.

Det er sukkerarterne, der krystalliserer og gør honningen fast. Det afhænger helt af hvilke blomster bierne har hentet deres nektar fra og dermed indholdet af forskellige sukkerarter.

Honning med højt indhold af frugtsukker krystalliserer ikke. fx lynghonning og mange af de honninger vi kender syd fra som akacie- og lavendelhonning. Honning med honning med højt indhold af druesukker krystalliserer fx honning fra raps og mælkebøtte.

Honningdug, også kaldet skovhonning, er sukkerholdig plantesaft indsamlet fra træernes blade og det sukkerstof som bladlysene udskiller. Det er meget rig på smagsstoffer, mineraler og vitaminer.

TIPS:

Hvis din honning krystalliserer, kan du gøre den flydende igen ved at sætte glasset i en gryde med kogende vand og varme det langsomt op til det smelter. Men det kan gå ud over smagen at opvarme honningen.

X

Skriv Dig op til
vores nyhedsbrev

X

Brug denne formular
til at kontakte os

captcha